5 hurtige om Jose

Hvad gør protein supplementer egentlig ved kroppen og er de nødvendige? (part 1)

Jeg er indtil videre to gange blevet kontaktet af tandlæger, der vil oplyse mig om proteinpulvers negative effekt på bl.a. vores tænder og om at de synes jeg burde oplyse mine læsere om lige netop det.
Jeg må ærligt tilstå at første gang jeg læste deres e-mail’s tænkte jeg “pjat pjat, det gider jeg ikke engang sætte mig ind i, proteinpulver er fantastisk.” Men deres e-mail har været i mine tanker og på samvittigheden nogle gange efterfølgende, så til sidst blev jeg nødt til at sætte mig ned og bruge en hel weekend på at researche hvor “sandheden” egentlig lå.

Jeg har fundet frem til at det er rigtigt at protein supplementer kan give nogle bivirkninger – nu remser jeg dem op, som jeg har fundet frem til.

  • Uren hud. Jeg har læst at nogle vil have tendens til at få mere uren hud ved indtag af protein supplementer, mens andre ingen forskel vil mærke på dette punkt og nogle vil kun opleve tildens til uren hud hvis det er kreatin pulver de indtager.
  • Tarm irritationer. Det kan hos nogen give forstoppelse, diarré og oppustet mave, dette skyldes de manglende fiber du ikke får i en proteinshake men som du ville få hvis du “brugte kalorierne” på rigtige fødevarer. Desuden viser nogle undersøgelser at et langsigtet højt proteinindtag kan medfører tarmkræft på længere sigt – men jeg vil lige pointere at jeg ikke har undersøgt i detaljer om tarmkræft og et højt proteinindtag kan være forbundet til hinanden.
  • Hjertekarsygdomme. Nogle studier viser at man kan forhøje sin risiko for hjertekarsygdomme pga. en høj proteinrig kost, men studier viser også at man sagtens kan leve på en høj proteinrig kost hvis proteinerne kommer fra magert kød, fjerkræ og fisk, og supplere med masser af frisk frugt og grønt. Og igen vil jeg pointere at følgesygdomme ift. en høj proteinrig kost, ikke er det jeg er gået i detaljer med.
  • Væskeophobninger i kroppen. Sødemidler som stort set altid vil være at finde i proteindrikke kan skabe mere væske i kroppen, det vare dog selvfølgelig ikke forevigt.
  • Syreskader på tænderne. I en af de e-mails jeg har modtaget står der således “DTU Fødevareinstituttet har undersøgt pH-værdien i en række flydende fitnessprodukter, og specielt energigelerne og energidrikkene har en meget lav pH-værdi, hvilket kan give syreskader på tænderne. Man er særligt udsat for at få syreskader, når man dyrker motion, fordi man bliver tør i munden og spyt er med til at beskytte tænderne. Hvis man så indtager væsker med et højt syreindhold som energigeler og energidrikke, ligger tænderne nærmest i et syrebad, og så har man større risiko for syreskader.”
  • Huller i tænderne. I en af de e-mails jeg har modtaget står der ligeledes “Tandlægeforeningen har undersøgt sukkerindholdet i 40 forskellige fitnessprodukter ? både det naturligt forekommende sukker i produktet og det tilsatte sukker. Undersøgelsen viser bl.a., at en halv liter proteinshake indeholder 50 gram sukker, hvilket er det samme som i ½ liter cola. En energibar indeholder 23 gram sukker. Barer med tørret frugt samt energigeler er særligt slemme, fordi de klistrer til tænderne. Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for caries.”

I en af de e-mails jeg modtog stod der også tandlæge foreningens “gode råd” i forhold til det her med protein supplementer, så dem får I også lige.

  • Spis frugt og grønt fremfor energi- og proteinbarer.
  • Drik så vidt muligt vand i stedet for protein- og energidrikke (det gælder også light-produkter).
  • Vælg kun fitnessprodukter med et meget lavt sukkerindhold eller intet sukker. Kig efter ?sukkerarter? på næringsdeklarationen.
  • Drik energidrikken hurtigt ? ikke i mange små slurke over lang tid.
  • Få energidrikken hurtigt forbi tænderne ? skyl den ikke rundt i munden.
  • Brug sugerør.
  • Skyl munden med vand eller mælk, lige efter du har drukket/spist noget syreholdigt.

Tandlæge foreningen har også lavet en lang testliste hvor du kan se hvor skadelig lige præcis det proteinprodukt du indtager er for dine tænder. Listen kan du finde lige HER.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 hurtige om Jose