Hvad gør protein supplementer egentlig ved kroppen og er de nødvendige? (part 3)

Hvad gør protein supplementer egentlig ved kroppen og er de nødvendige? (part 4)

Du kan læse part 1 lige HER , part 2 lige HER og part 3 lige HER

Når det kommer til proteindrikke (whey protein, ikke BCAA), skal du altid holde øje med hvor meget protein det indeholder. Mange proteindrikke indenholder nærmest intet protein i forhold til så mange andre og drikken vil derfor ikke have den effekt som du ønsker og havde forventet. Selv har jeg lavet min egen tommelfingerregel ud fra utallige undersøgelser om at drikken skal have 20 gram protein pr. servering – ikke pr. 100 gram. Altså shaken jeg skal til at drikke, skal indeholde mindst 20 gram protein – helst over 20 gram.

Du skal desuden være opmærksom på at du skal drikke mere vand i løbet af dagen hvis du indtager proteinshakes og selvfølgelig altid hvis du træner. Mange ved ikke at de faktisk skal indtage mere vand hvis de bare drikker én shake. Hæng mig ikke op på den præcise mængde jeg nævner, men jeg mener at det er 0,5 liter mere vand for hver shake du drikker på en dag, udover det ekstra vand du skal drikke når træner – for hver halve time du træner om dagen skal du indtage 0,5 liter mere vand. Dvs. hvis du træner 1 time, skal du indtage 1 liter mere vand den dag, hvis du så samtidig drikker en shake bliver det i alt 1,5 liter vand mere den dag, som du skal drikke.
Som hovedregel siger man at kvinder har brug for ca. 2 liter vand om dagen og mænd ca. 3 liter vand om dagen, hvis de altså hverken dyrker motion den dag eller indtager en shake. Og husk at tage forbehold for vejret – er klimaet varmt og opholder du dig i solen, skal du selvfølgelig drikke mere end de 2 liter for f.eks. en kvinde, der hverken træner eller indtager en shake.

Når det handler om protein supplementer men også om fødevare generelt, er der en lille huskeregel du kan have i mente hver gang du skal finde ud af om produktet har for meget eller for lidt sukkerindhold. Som tommelfingerregel bør produktet ikke have mere end 10g sukker pr. 100 gram. Fx står der på produktet “kulhydrater 31,8g” og lige nedenunder står der fx “heraf sukkerarter 7,7g” og det er “heraf sukkerarter” du skal tage udgangspunkt i – denne må ikke overskride 10g, hvis du gerne vil være obs på dit daglige sukkerindtag.

Hvad angår sødemidler er der også både de “gode” og de “onde”. Når du ser der på et produkt står “indeholder sødemidler” bør du altid kigge på hvilke sødemidler det er. Det bør stå op produkter hvad de præcis hedder, de sødemidler som er brugt.
De gode:

  • Stevia
  • Acesulfam-K
  • Sakkarin
  • Cyklamat
  • Thaumatin
  • Neohesperidin DC
  • Sucralose
  • Erythirol
    Disse får ikke blodsukkeret til at stige og er altså også velegnede til personer med diabetes.

De onde:

  • Aspartam
  • Sorbitol
  • Maltitol (maltitolsirup)
  • Isomalt
  • Lacitol
  • Sakkarin
  • Oxylitol
    Grunden til disse hører under de onde, skyldes at der enten er undersøgelser som viser at de er kræftfremkaldende eller får blodsukkeret til at stige mere end sukker, hvilket vi på ingen måder ønsker blodsukkeret skal.

Og som jeg nævnte i part 1, synes jeg det er værd at nævne at nogle mener sødemidler kan binde væsken i kroppen og gøre en mere “opsvulmet” at se på, men det går selvfølgelig væk igen.

Btw så bygger jeg min viden – mht. de gode og de onde sødemidler – ud fra at have læst om flere forskellige undersøgelser om dem på nettet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad gør protein supplementer egentlig ved kroppen og er de nødvendige? (part 3)