Hvad gør protein supplementer egentlig ved kroppen og er de nødvendige? (part 1)

Hvad gør protein supplementer egentlig ved kroppen og er de nødvendige? (part 2)

Du kan læse part 1, lige HER

Jeg kan godt blive lidt i tvivl om protein supplementer egentlig er det værd. Nu har jeg brugt utallige penge på det de sidste 4 år og dagligt indtaget 1 shake BCAA fra Bodylab og 1 proteinshake fra Women’s Best eller Bodylab.
Jeg har hele tiden været af den overbevisning at jeg ikke kunne blive muskuløs (på den pæne feminine måde of course) uden min protein supplementer i hverdagen, men efter en mere nøje research må jeg indrømme at jeg rent faktisk tror på, at man kan få nærmest samme effekt mht. muskelopbygning ved bare at tilføje flere proteinholdige fødevare i sin hverdagskost.

Jeg valgte faktisk at tage min reserch to the next level ved at spørge en af mine største fitness idoler, Valentina Lequeux, om hun mente det var nødvendigt at drikke proteinshakes hvis man f.eks. som jeg, træner 5 gange om ugen, eller om hun troede på at en sund kost med gode næringsstoffer ville have samme gode effekt mht. muskelopbygningen. Hun skrev tilbage at det absolut ikke var nødvendigt, ens proteinindtag kan man sagtens nøjes med at få bare fra fødevarer. Den eneste fordel ved proteindrikke er hvor hurtigt du optager proteinerne fordi shaken selvfølgelig er flydende, men æggevider bliver fx optaget/fordøjet i kroppen lige så hurtigt. Selv er hun meget glad for protein shakes under strikse diæter fordi det hjælper på hendes cravings når sukkertanden melder sig.

I min optik føler jeg det ikke nødvendigt med et højt dagligt proteinindtag, med mindre man enten er elite sportsudøver eller dyrker hård styrketræning mindst 4-5 gange om ugen. Almindelig kost ville sagtens kunne dække en “standard” aktiv person, og i min optik er det derfør unødvendigt med shakes eller decideret fokus på proteinindtaget i sin kost, hvis man er alm. aktiv.
Man siger at en almindelig aktiv person skal have 0,8-1g protein pr. kg. kropsvægt, hvilket jeg sagtens vil mene man kan få hvis man lever sundt og varieret. En elite sportsudøver eller en der dyrker hård styrketræning flere gange om ugen bør have 1,4-2g protein pr. kg. kropsvægt og det er her shakes kan være en god idé, hvis man ikke har tiden til at kokkerere decideret måltider med fokus på proteinindtaget, så det kommer op på det som det “skal”.

Og hvad så med alt snakken der går på at man skal indtage sin shake lige efter træning, fordi det er der kroppen særligt skal fyldes op med proteiner igen? Well, der er undersøgelser der taler både for og imod denne påstand. Jeg vil anbefale at hvis man vil undgå shakes og har tiden til at gå hjem og spise et måltid med et højt proteinindhold lige efter træning, så gør det. Hvis du først kan nå at få spist godt med proteiner 3-4 timer efter træning, jamen så går det nok også – det er ikke fordi hele dit træningpass har været til ingen verdens nytte bare fordi du ikke får indtaget godt med proteiner lige efter – den køber jeg i hvert fald ikke.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad gør protein supplementer egentlig ved kroppen og er de nødvendige? (part 1)