Kontaktet af Radio24Syv om at medvirke i et program

Sociale medier’s indflydelse på vores selvopfattelse & hvad DU kan gøre for at hjælpe dig selv

Jeg sendte igår en række spørgsmål ud til mine følgere på Instagram, for at høre deres mening ift. det nye emne på bloggen, der kommer til at handle om dårlig selvtillid, usikkerhed, negativt kropsbillede, osv.
Jeg prøvede så vidt muligt at gøre spørgsmålene til ja/nej spørgsmål, da man som sådan ikke kan svare uddybende i meningsmålinger på Instagram – (du kan se resultaterne fra alle spørgsmålene på min Instagram, jeg har highlightet dem som én lang story på min profil og kaldt den “Research”).


Jeg er selv en af dem, der kan få det rigtig svært med mig selv hvis jeg scroller gennem Instagram. Jeg får det ikke dårligt med at se bloggere’s perfekte liv, flotte mærkevarer tøj og perfekte hud, nej mit problem er fitness influencers. De piger jeg følger, som har den krop jeg drømmer om. Men en ting jeg har lagt mærke til når jeg scroller gennem mit Instagram feed er at jeg ALDRIG har sagt “det er lige præcis sådan en krop som hendes at jeg drømmer om”. Jeg har altid sammensat den perfekte kvinder som en slags “build-your-own-barbie”, fx ved at sige “Hvis hende her’s ben blev sat sammen med X’s numse, Y’s mave og Z’s ryg, så ville det være min drømmekrop.” Det vil jo faktisk sige at jeg ikke engang ser nogen af de instagrammer’s med mange følgere som jeg selv ser op til, have hele pakken – i hvert fald ikke ifølge mig. Hvordan i alverden kan jeg så forvente af mig selv at jeg burde have hele pakken, når jeg ikke engang føler dé har hele pakken, hele vejen rundt (det er skam ikke for at bodyshame og jeg er sikker på du også forstår min pointe – alt ved kroppe -og ved så meget andet her i livet, er en smagssag). Det er først noget jeg fornyeligt er blevet klar over, at jeg faktisk heller ikke ser dem jeg ser op til have hele pakken, hvis jeg sådan skulle analyserer dem piece by piece, selvom de uden tvivl er helt fantastisk flotte og der er ingen tvivl om at de arbejder hårdt for det.

Vi kan ikke bandlyse folk for at lægge det op på Instagram som de gør, det er forkert. Man skal lægge det op som man har lyst til, så længe det holder sig inden for Instagram’s regler.
Mange af de fitnesspiger jeg følger på Instagram lægger jo de ting op for at inspirerer og motiverer andre, at jeg så ikke kan tage mig sammen og lade kagen ligge, er mit problem, det har intet med dem at gøre.
Ja, jeg får en nederen følelse når jeg ser kvinde efter kvinde med den flotteste krop i mit Instagram feed, mens jeg sidder og kværner en pose bland-selv-slik……Men jeg er splittet, for disse kvinder giver mig både dårlig selvtillid når jeg ikke får trænet og spist sundt, men de motiverer mig samtidig også til at spise sundt og træne, fordi jeg tænker “sådan der vil jeg sgu også gerne se ud”.

Jeg har flere gange overvejet om jeg ikke bare skulle unfollow, dem der får mig til at få det dårligt med mig selv, men jeg har aldrig gjort det, for jeg synes jo også de er inspirerende. Lige præcist dette spørgsmål spurgte jeg også mine følgere om på Instagram og det interessante var, at flest svarede at de følger dem alligevel, trods at de giver dem en dårlig følelse i kroppen. Jeg er sikker på at disse Instagrammers ikke gør det bevidst, det er jo ikke deres hensigt at få folk til at få det dårligt med sig selv, tværtimod tror jeg mere det er deres hensigt at inspirerer og motiverer.
Grunden til vi får den der nederen følelse af at følge med i deres liv, er vel egentlig fordi vi ikke selv kan tage os sammen – eller føler der er rigtig lang vej til at vi f.eks. selv får en krop som dem – hvis det altså er det vi drømmer om.
Nu er jeg ikke en skid bedre selv, for jeg unfollower jo heller ikke dem der giver mig denne følelse i kroppen, men vi er sgu nødt til at tage ansvar for vores eget liv. Hvis du følger nogen, der giver dig en så dårlig følelse i kroppen at hele din dag nærmest er ødelagt, så synes jeg du bør unfollow vedkommende og istedet følge nogen du føler giver dig en god følelse i kroppen.
Selv har jeg funder trøst i at følge nogle af dem, der deler deres “uperfektheder” – dem der deler billeder af deres appelsinhud, strækmærker, deller, oppustet mave, osv. Jeg føler mig pludselig normal når jeg følger personer som disse og scroller igennem deres billeder – jeg får det behageligt med mig selv. Men skal jeg være ærlig, så motiverer de mig ikke til at få røven i træningscenteret eller spise sundt. De motiverer mig til et gladere mindset og ro i sindet, men jeg har brug for at blive motiveret på begge fronter – derfor er jeg begyndt at følge en god blanding af begge type instagrammers. Måske det også kan hjælpe dig?

Husk nu, du har ansvaret for din egen lykke og selvopfattelse.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kontaktet af Radio24Syv om at medvirke i et program