Tilståelse: Jeg har spist usundt 7 dage i ugen og trænet minimalt i over 1 måned

Thursday Talk – Fuck Janteloven

Åh ja…janteloven – den hænger over en hver dansker…. ja undskyld jeg generaliserer, men janteloven kan spottes, føles og ses over alt i Danmark og i mange forskellige situationer.

Skal vi lige opremse jantelovens 10 bud, så alle ved hvad den indeholder når misundelse og jalousi siver rundt i kroppen på folk – ofte fordi andre ikke skal tro de er noget særligt.

1. Du skal ikke tro, du er noget.
2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.
7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.
8. Du skal ikke le ad os.
9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.

Jeg er fucking træt af at vi danskere er så præget af janteloven, fordi det er vi – og igen sorry jeg generaliserer.
Jeg har kun været på jorden i 20 år, men jeg har jeg ved ikke hvor mange gange, følt mig “hæmmet” i at fortælle om nogle oplevelser eller ting der er sket i mit liv, fordi jeg vidste vedkommende ikke ville kunne klare at hører om det, netop fordi jeg så ville fremstå som en der tror jeg er noget. Det er enormt latterligt at man begrænser sig selv i at fortælle om gode ting man er stolt af eller glad for, bare fordi man ved en person ikke vil unde en det.
Jeg har flere gange undladt at fortælle visse mennesker om mine drømme, ofte fordi jeg stræber efter store ting og efter success og det er åbenbart forkert i manges øjne….så fremstår man åbenbart lige pludselig som en der prøver at være bedre – hvilket jo på ingen måde er hensigten, altså come on!

Som nogen af jer læsere ved, har jeg boet i USA over 2 omgange. Den første gang i 3 måneder på Østkysten lige uden for Boston og den anden gang på Vestkysten i 3-4 måneders tid lige uden for San Francisco.
Det er ikke for at hakke ned på os danskere, men Amerikanerne har en helt anden mentalitet til det at glæde sig på andres vegne og bakke op omkring ens mål her i livet. De lytter glædeligt, spørg hvordan de kan hjælpe med at få ens mål og drømme til at gå i opfyldelse, fortæller om hvordan de har hørt andre har gjort tingene, spørg selv ind til hvis man f.eks. har købt en ny flot bil og glæder sig på vedkommendes vegne og viser ingen tegn på misundelse. Har man landet et nyt fedt direktørjob er der heller ingen tegn på misundelse, tværtimod. De under hinanden de mange oplevelser, der kan gøre en glad og som man ofte gerne vil fortælle om.
Der er langt mellem folk i Danmark med samme mentalitet og tilgang til tingene her i livet, og vi burde virkelig lærer noget fra Amerikanerne på det her punkt.

Jeg ved hvad jeg vil her i livet, jeg ved hvilken branche jeg vil arbejde indenfor, men det er sjældent jeg fortæller folk om det selvom de spørg, fordi jeg frygter at de ikke kan “tåle” at hører sandheden, af frygt for at de tænker “hold da op hun tror rigtig hun er noget hva” og hvis det så ikke lykkedes er jeg bange for at folk vil håne mig og tænke “så kan hun lærer det”. Det er jo forfærdeligt at man tænker sådan om folk, men jeg har efterhånden lært at holde min kæft omkring emner som dette, jeg ved hvem jeg kan snakke med sådanne ting om uden janteloven kommer frem i dem og det er dem jeg bruger.

Glæd dig nu for fanden på din ven/venindes vegne over vedkommende har fået et fedt job, bygget er flot hus, købt en dyr designer taske vedkommende har ønsket sig i lang tid, en ny bil vedkommende har arbejder røven ud af bukserne for eller whatever – bare glæd dig på andres vegne, det er da det mindste man kan gøre.

Det var torsdags snakken for i dag, jeg håber I vil tage godt imod den og ikke blive alt for fornærmede over at jeg har generaliseret, but I’m sure you get the point?

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tilståelse: Jeg har spist usundt 7 dage i ugen og trænet minimalt i over 1 måned